Tommi-puukon historiaa

Hyrynsalmelainen seppä Kalle Keränen (1844-1912) oli Tommi-puukon ensimmäinen valmistaja. Hänen isänsä ja sukunsa useassa polvessa olivat tunnettuja seppiä.

Kesällä 1866 Kalle Keräsen kotiin tuli kiertävä kupariseppä Joosua Jokelainen, joka näki nuoren Keräsen takovan puukkoja ja karkaisevan niitä veteen. Jokelainen neuvoi häntä lähtemään Fiskarsiin ”isoon pajaan”, jossa hän saisi taonnan lisäksi taitoja öljykarkaisussa, vasken valasimessa ja booraksen käytössä juotoksissa.

Keränen lähti Jokelaisen neuvomaa reittiä matkaan. Lähtöön oli vaikuttamassa myös maanlaajuinen nälkävuosi. Osan matkastaan hän kulki etelään vaeltavien kerjäläisten mukana ja saapui viimein Fiskarsiin, jossa hän pääsi oppiin ja töihin. Vuonna 1862 Fiskarsin hienotaospajan mestariksi ja johtajaksi oli tullut englantilainen Thomas Woodward, jolta Keränen sai monipuolisen opetuksen.

Keränen palasi vuonna 1870 kotikyläänsä. Hän perusti perheen ja ryhtyi harjoittamaan sepän ammattia. Hän takoi kaikki taloudessa tarvittavat työvälineet ja valoi aisakellot. Keränen hallitsi myös esineiden muotoilun. Kuuluisiksi tulivat hänen kätevät, terävät ja kestävät puukkonsa.

Keränen muisteli oppimestariaan Thomas ”Tommi” Woodwardia. Kalle Kerästä alettiin kutsua Tommi Keräseksi ja sitten hänen tekemiään puukkoja Tommeiksi.